Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Πρόγραμμα Σπουδών Αγωγής Υγείας

1.
Εξάλειψη της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω της εκπαίδευσης των κοριτσιών, με την ταινία Girl Rising που προέβαλε τις ιστορίες 9 κοριτσιών από όλο τον κόσμο που προσπαθούν να ξεπεράσουν σοβαρές δυσκολίες για να πετύχουν το όνειρό τους, που είναι η εκπαίδευση. Είναι γνωστό ότι σ' όλο τον κόσμο τα κορίτσια δεν έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο αγαθό της εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό αφήνει επίσης τα κορίτσια επιρρεπή στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Σχετικό υλικό που ετοιμάστηκε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς, επικεντρώνεται μεταξύ άλλων σε θέματα της φτώχειας, της πρόσβασης στην εκπαίδευση, της πολιτιστικής επιρροής και της ανισότητας των φύλων. Δίνει την ευκαιρία για συζήτηση και αναστοχασμό ως προς το θετικό αντίκτυπο που έχει η εκπαίδευση στη ζωή των ατόμων, τόσο για τα ίδια όσα και για τις κοινωνίες των χωρών τους καθώς και το ρόλο του παγκόσμιου ενεργού πολίτη.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν τις συγκεκριμένες ταινίες:

A. Nepal Chapter- Η ιστορία της Σούμα




B. Perou Chapter- Η ιστορία της Σένα





2.
Το όνειρο ενός πατέρα να δώσει ό,τι καλύτερο στο παιδί του, αλλά και η ανταπόκριση του παιδιού του σ'όλες τις θυσίες που κάνει γι' αυτήν.



3.
Ένα μήνυμα αγάπης για την ελεημοσύνη. Κι εσύ μπορείς να γίνεις ένας ήρωας. Πρέπει πάντα να προσφέρουμε κι ας μας θεωρούν τρελούς.



4.
Κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό! Κι όμως δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Μπορεί μια βοήθεια που έκαμες σε κάποιο να έχει την καλύτερη ανταπόδοση σε σένα. Μια ιστορία ευγνωμοσύνης ενός αγοριού σ'ένα φιλάνθρωπο.




5.
Η αυστηρότητα του πατέρα για το γιο του είναι αγάπη! Πολύ αργά όμως ο γιος το είχε καταλάβει!...


6.
Τι κάνει ένα φτωχό αγόρι που βρίσκει ένα χαρτονόμισμα αξίας; Θα 'θελε διάφορα για τον εαυτό του αλλά... δεν είναι μεγαλύτερη χαρά από του να δίνεις!...



7. Εξαρτάται πως ο καθένας βλέπει τη ζωή: Σαν αυτό που υπάρχει ή σαν αυτό που μπορεί να αλλάξει!... Πώς ένα παιδί θα αντιστοιχούσε τις λέξεις τυφλός και μάτια με αντίστοιχα σκίτσα ενός τυφλού και των ματιών; Το παιδί της ιστορίας μας θέλει να αλλάξει τον κόσμο και στο διαγώνισμα των Αγγλικών αντιστοιχεί τη λέξη τυφλός με το σκίτσο των ματιών μα και τη λέξη μάτια με το σκίτσο ενός τυφλού. Δεν βλέπει τον κόσμο όπως είναι αλλά φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο όπου ο τυφλός θα μπορεί να αποκτήσει μάτια και τα μάτια θα πρέπει να δίδονται στον τυφλό. Δείτε το βίντεο:



Μέσα από διάφορα βίντεο με διηγήσεις παιδιών για τη βία που έζησαν στην οικογένεια τους τα παιδιά μαθαίνουν πως αντέδρασαν τα παιδιά ήρωες που είχαν υποστεί αυτά ή η μητέρα τους τη βία από τον πατέρα.

Μέσα από αυτό το βίντεο, τα παιδιά μαθαίνουν πώς πρέπει να αντιδρούν σε περίπτωση πυρκαγιάς.


10.Το να είσαι πλούσιος δεν σε κάνει το πόσα έχεις αλλά το πόσα δίνεις!"  Ένας φτωχός άνθρωπος ανάλωσε τη ζωή του βοηθώντας με εισφορές ένα ίδρυμα με παιδιά με ειδικά προβλήματα. Όταν δεν πωλούσε εφημερίδες, ντυνόταν κλόουν και διασκέδαζε τα παιδιά. Το παιδί του δεν το είχε καταλάβει. Δεν είχε καταλάβει επίσης, γιατί ο πατέρας του έπαιρνε από το χαρτζιλίκι που του έδινε ένα ποσό και το έβαζε σε ένα κουμπαρά με ισόποσο δικό του ποσό. Αλήθεια, δεν το κατάλαβε ποτέ. Το κατάλαβε μόνον όταν πια ήταν αργά. Μετά το θάνατο του πατέρα του βρήκε στο μπαούλο του σπιτιού τους τη στολή του κλόουν, το κουμπαρά με ελάχιστα λεφτά που του είχε δώσει όταν έφευγε για σπουδές αλλά δεν τα πήρε με αγανάκτηση, και επιστολές από το ίδρυμα που τον ευχαριστούσε για τις δωρεές που έκαμε. Το μυστήριο λύθηκε όταν επισκέφτηκε το ίδρυμα, και του εξήγησε ένα παιδί που βοήθησε ο πατέρας του, για το τί έκανε ο πατέρας του... Τότε θυμήθηκε τα λόγια του πατέρα του: " Το να είσαι πλούσιος δεν σε κάνει το πόσα έχεις αλλά το πόσα δίνεις, δηλ. ο πλούτος της ψυχής σου! Στο πιο κάτω βίντεο:


11. "Ρατσισμός-Ο δότης (Η φιλανθρωπία δεν έχει όρια, ούτε διαχωρίζει τους ανθρώπους, το αντίθετο συμβαίνει)
Φανταστείτε το μικρό σας κοριτσάκι να χρειάζεται άμεση μεταμόσχευση. Σας πληροφορούν ότι βρέθηκε δότης και σπεύδετε οικογενειακώς στο νοσοκομείο. Έξω από την αίθουσα αναμονής υπάρχει ένα παγκάκι με τέσσερις θέσεις. Στην μια κάθεται ήδη ένας αλλοδαπός, ένας ξένος. Το κοριτσάκι κάθεται δίπλα του, αλλά εσείς το μετακινείται. Δεν κάνει... είναι ξένος.... δεν ξέρεις τι έχει... ή ποιος είναι.... . Ο γιατρός φωνάζει να μπείτε όλοι μέσα. Φανταστείτε την έκπληξη σας όταν σας συστήνει τον ξένο, ως το δότη που θα σώσει το παιδί σας.
Παρακολουθήστε το βίντεο

γ

12. Bulling-ένα διδακτικό βίντεο

,https://youtu.be/YC61XD9LV3E.

Εγχειρίδιο "Ταξίδι Ζωής"

Οδηγός Εκπαιδευτικού με ενδεικτικές δραστηριότητες για τη θεματική ενότητα 3.1. "Οικογενειακός Προγραμματισμός, Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία" 

Εγχειρίδια με υποστηρικτικό υλικό για την υλοποίηση της πιο πάνω ενότητας 3.1 :

  1. Μικρή Πυξίδα-Εγχειρίδιο Συμβουλίου Ευρώπης που αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρεώσεις, την ισότητα των δυο φύλων, τις μορφές βίας και τρόπους αποφυγής της, την αποδόμηση στερεοτύπων, την οικογένεια, τις διακρίσεις κ.ά. 
  2. Κοινωνική Μάθηση Π.Ι. ΥΑΠ. Περιλαμβάνει δραστηριότητες για τις αλλαγές που οφείλονται στην εφηβεία, την αποδοχή, τις αντιλήψεις για τα φύλα, για την οικογένεια κ.ά.
  3. Ανακαλύπτοντας τον ελέφαντα Π.Ι. ΥΑΠ. Περιέχει ενδεικτικές δραστηριότητες για υλοποίηση της θεματικής ενότητας 3.3 "Διαπολιτισμικότητα, Αποδοχή και Διαχείριση της Διαφορετικότητας" καθώς και άλλων θεματικών ενοτήτων. Περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως: για τα στερεότυπα για τους παράγοντες που επηρεάζουν το κοινωνικό φύλο, για την αξία του σεβασμού, για τις συνέπειες που προκύπτουν από κάθε μορφής αποκλεισμό ή διάκριση κ.ά.
  4. Η ταινία Girl Rising"  εκπαιδευτικό υλικό του οργανισμού world Vision που αφορά σε μια παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω της εκπαίδευσης των κοριτσιών. Προβάλλει  9 ιστορίες 9 κοριτσιών από όλο τον κόσμο που προσπαθούν να ξεπεράσουν σοβαρές δυσκολίες, για να πετύχουν το όνειρό τους που είναι η εκπαίδευση. Με βάση τη συγκεκριμένη ταινία ετοιμάστηκε εκπαιδευτικό υλικό που επικεντρώνεται στα θέματα της φτώχειας, της πρόσβασης στην εκπαίδευση, της πολιτιστικής επιρροής και της ανισότητας των φύλων: Εκπαιδευτικό υλικό "Girl Rising"
Oi ταινίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας με ελληνικούς υπότιτλους πιο πάνω ή  πατήστε εδώ για συντομία. Ειδεμή και στους ακόλουθους ηλεκτρονικούς συνδέσμους -αλλά με αγγλικούς υπότιτλους :

Τέλος 5. "Η Κίκο και το χέρι" υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης. Περιλαμβάνει πληροφορίες για το πώς να διδαχτεί ο "Κανόνας των Εσωρούχων".  Μπορείτε να κατεβάσετε προς χρήση των μαθητών και το βιβλίο "Η Κίκο και το χέρι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γράψτε εδώ τα σχόλιά σας.