Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Ιστορικό


Το Σεπτέμβριο του 2009 παραδόθηκαν στη Σχολική Εφορεία Ασίνου, δύο σύγχρονα διδακτήρια που φιλοξενούν σήμερα 93 παιδιά του δημοτικού σχολείου και 35 παιδιά του νηπιαγωγείου, δίνοντας τους τη δυνατότητα να περνούν τις ώρες της εκπαίδευση τους σε ένα χώρο, ο οποίος ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα, πρωτίστως της παιδαγωγικής αλλά και στους τομείς της αισθητικής και της λειτουργικότητας. Σε ένα χώρο που έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, με όλους τους σύγχρονους όρους ασφάλειας και υγιεινής.
Οι μαθητές του Περιφερειακού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ασίνου δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα παιδιά των πόλεων, αφού στο καινούργιο τους σχολείο θα τους δοθούν όλες οι δυνατές ευκαιρίες για αγωγή και εκπαίδευση, για ανάπτυξη του κοινωνικού και συναισθηματικού τους κόσμου, για υγιή ανταγωνισμό.
Παρόλο που το έργο αποπερατώθηκε μόλις πρόσφατα και αριθμεί μόνο μερικούς μήνες ζωής, η μικρή του ιστορία πάει λίγα χρόνια πίσω όταν το 2002 τα κοινοτικά συμβούλια Νικηταρίου, Βυζακιάς και Ποταμίου μαζί με τους Συνδέσμους Γονέων των Δημοτικών Σχολείων των Κοινοτήτων αυτών, άρχισαν δειλά-δειλά να συζητούν με τον τότε Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ουράνιο Ιωαννίδη για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή. Η ιδέα ωρίμασε και εγκρίθηκε από τον αείμνηστο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πεύκιο Γεωργιάδη και η υλοποίηση του έργου άρχισε στις αρχές του 2008 επί Υπουργίας κ. Άκη Κλεάνθους. Η ιδέα που φάνταζε μακρινή το 2002, ολοκληρώθηκε με τον νυν Υπουργό κ. Ανδρέα Δημητρίου τον Ιούλιο του 2009.
Η ολοκλήρωση του έργου έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά από τις κοινότητες Ποταμίου, Βυζακιάς, Νικηταρίου, , Κανναβιών και Αγ. Ειρήνης, Αγ. Γεωργίου του Καυκάλου τα οποία φοιτούσαν κατά σχολική χρονιά 2008-2009 προσωρινά στα παλιά κτίρια του Δημοτικού Σχολείου Βυζακιάς, να μεταστεγαστούν στο νέο κτίριο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, το Σεπτέμβριο του 2009. Ελπίζουμε σύντομα να φιλοξενήσουμε και παιδιά από άλλες γειτονικές κοινότητες.
Το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείου Ασίνου βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου προς Βυζάκια και αντικρίζει την κατεχόμενη Μόρφου, τον Ξερό, το Καπούτι και τη Ζώδια.
    Ένα σχολείο κτισμένο κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται το προστατευόμενο από την UNESCO βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγία της Ασίνου, δεν θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα από το όνομα της Παναγίας, η οποία είναι προστάτιδα της περιοχής και τώρα και του σχολείου μας.
    Τα νέα μας σχολεία, παρέχουν όλες τις ανέσεις και τους χώρους για μια σωστή εκπαίδευση. Το Δημοτικό Σχολείο διαθέτει αρκετούς χώρους, όπως αίθουσες διδασκαλίας, Βιβλιοθήκη, Ειδική Μονάδα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αίθουσα Ειδικής Εκπαίδευσης και Λογοθεραπείας, Ιατρείο, χώρους υγιεινής και αποδυτήρια, αποθήκες καθώς και τρία εργαστήρια. Το Πολυδύναμο εργαστήρι -που φιλοξενεί και τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, το εργαστήρι Σχεδιασμού και Τεχνολογίας και το εργαστήρι των Οικοκυρικών. Στο νέο μας σχολείο υπάρχει επίσης η Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης και τέλος η πτέρυγα διοίκησης με το γραφείο του Διευθυντή, του Β. Διευθυντή και της Γραμματείας καθώς και αίθουσα των δασκάλων.
Δίπλα ακριβώς από το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Ασίνου καμαρώνουμε το Δημόσιο Περιφερειακό Νηπιαγωγείο Ασίνου το οποίο αναλαμβάνει τα πρώτα στάδια αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών μας από την ηλικία των τριών χρόνων με την μετάβαση τους στο Δημοτικό Σχολείο.
Το κτίριο του νηπιαγωγείου, το οποίο είναι διθέσιο, αποτελείται από δύο αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο διευθύντριας και προσωπικού, κουζίνα, αποθήκη και μια μεγάλη αυλή γι ατό υπαίθριο παιχνίδι των παιδιών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γράψτε εδώ τα σχόλιά σας.