Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Η ιστορία της Κύπρου... σε 60 λεπτά


Στις 9 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ. το Θέατρο Αντίδοτο παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας μια αυτοσχεδιαστική θεατρική παραγωγωγή με τίτλο: " Η ιστορία της Κύπρου... σε 60 λεπτά".

Η παράσταση παρουσίασε με ένα μοναδικό τρόπο στοιχεία που αναφέρονται στην ιστορία της Κύπρου και στις "γαστρονομικές συνήθειες" των Κυπρίων. Η ιστορία εκτυλίχθηκε από την εποχή του λίθου, την εποχή του χαλκού, στα ιστορικά χρόνια και παρουσίασε τους κατακτητές της Κύπρου, το Μέγα Αλέξανδρο, τους Ρωμαίους, το Βυζάντιο, τους Άραβες, τη Φραγκοκρατία, τους Βενετούς, την Τουρκοκρατία, την Αγγλοκρατία και τη γένεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


 Όλα αυτά παρουσιάστηκαν μέσα από πολλά ευτράπελα, με πλοκή όλο χιούμορ και αυτοσχεδιασμό συσχετίζοντας την ιστορία με τη διατροφή των Κυπρίων που ήταν το ψωμί, το λάδι, το κρασί, τα λαχανικά και τα όσπρια, που ήταν η βασική τροφή που συντήρσε τους προγόνους μας σε μια "δύσκολη" γη που χρειάστηκε πολύ μόχθο για να καρπίσει.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η μουσική που ήταν προσαρμοσμένη έτσι που να ταιριάζει απόλυτα με την πλοκή της ιστορίας που παιζόταν.

Η πλοκή ήταν απλή:  Ένας μάγειρας με πολλά χρόνια πείρας αποφασίζει να φτιάξει όσο το δυνατό περισσότερα παραδοσιακά φαγητά, γιατί έρχεται ο γιος του από την Αγγλία και θέλει να θυμίσει σ' αυτόν και στην οικογένειά του αυτά που ίσως ξέχασαν. Μερικές εμπνεύσεις της παράστασης ήταν "το τραγούδι της σούπας", "το τραγούδι του τραχανά", η γέννηση της Αφροδίτης, η Χοιροκοιτία, το ρέσιν, οι πρώτοι κατακτητές, ο μεσαίωνας, η ιστορία του κάουρα, η ιστορία του Ρε Αλέξη κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ γράψτε εδώ τα σχόλιά σας.